Møde med KMC

KMC

Cirkulær produktion udnytter ressourcerne til fulde og bidrager til en mere bæredygtig fremtid. Vi ønsker at give danske virksomheder nye muligheder inden for cirkulær økonomi og på den måde bidrage til jeres bæredygtige vision.

Skrevet af: Jakob Kragelund Larsen

Skrevet af: Jakob Kragelund Larsen

13. marts 2023

KMC

Det startede med et opkald til Kartoffelmelscentralen (KMC) i Brande.

”Har I lyst til at snakke om at anvende jeres restmaterialer til bæredygtig spiritus?”

”Jo, det lyder da meget spændende.”

”Innovativ bæredygtighed er en helt central af KMC’s virke, og vi var derfor selvfølgelig åbne for et samarbejde med REST Destilleri. At det så i fællesskab lykkes os at lave så lækkert et produkt var selvfølgelig bare en rigtig god bonus”.

– Charlotte Hou, KMC. 

KMC er et kooperativ ejet af danske kartoffeldyrkere. Ejerne og deres produkter er kendt i hele verden. Deres produkter forhandles faktisk i mere end 80 lande på verdensplan – og det er der en grund til. KMC går nemlig i fronten for ikke blot innovation men også bæredygtighed.

Der opstod derfor meget hurtigt en god dynamik i telefonopkaldet, der endte ud med, at vi da skulle prøve noget af. KMC’s bud på et restmateriale var deres aflagte kartoffelpulver, og vi blev enige om at give det et skud. Dette resulterede i en række forsøg og frem-og-tilbage meningsudvekslinger om, hvad det egentlig var for en spiritus, vi skulle lave på restmaterialet. Gennem gensidig idéudvikling og dialog lykkedes det os endelig at udarbejde vores allerførste gin.

Processen samt slutproduktet viste sig at være så godt, at projektet endte ud i et fast samarbejde, som fortsætter den dag i dag. Restmaterialet var nemt at arbejde med og kunne leveres i så stabile mængder, at kartoffelpulver-ginnen nu indgår i vores faste produktion.

På denne måde har KMC til dato reddet 525 antal kilo restmateriale, som er upcyclet til en REST Gin med lækker smag af hyldeblomst.

”Samarbejdet med KMC er vores mest resultatgivende projekt til dato og har tilladt os at upcycle en enorm mængde restmateriale. Fra idé til færdig flaske har det været fantastisk at sparre med KMC om deres materialer for at finde frem til det helt rigtige spiritusprodukt.”

– Christen Holbæk, salgsansvarlig REST Destilleri. 

…eller er du klar til at skåne miljøet?